Novumband
De Novumband is een verplichte ondersteunings-, verbredings- en verdiepingsmogelijkheid in het curriculum voor leerlingen uit klas 4 en 5. Voor Novum is het een belangrijk middel om te differentiëren en verschillen tussen leerlingen in capaciteiten en interesses recht te doen. Zo kan de ene leerling mindfulness doen, terwijl een andere leerling zich op dat moment verdiept in propaganda, en weer een ander zich laat verwonderen door de microscopie.

Individuele keuze

Leerlingen hebben zes Novumbanduren per week. Ze kiezen zelf welke vakken ze het meest waardevol vinden en schrijven zich hiervoor in. Uiteraard  zijn ook individuele afspraken met een vakdocent of tutor mogelijk wanneer de resultaten hier aanleiding toe geven. Aan het begin van het jaar ontvangt iedere leerling aan de hand van zijn keuzes zijn persoonlijke Novumband.

Leerjaren en leerlagen leren samen

Tijdens banduren zijn leerlingen uit verschillende lesgroepen en leerlagen vertegenwoordigd. Dit biedt hen de mogelijkheid met en van elkaar te leren.

Examenjaar

Voor de leerlingen in klas 6 staat het laatste schooljaar vooral in het teken van het examen. Zo staat er in de aanloop naar het Centraal Examen een stevige examentraining op het programma.

De leerlingen worden gestimuleerd open dagen van opleidingen te bezoeken en eventueel te gaan ‘proefstuderen’. Het profielwerkstuk wordt dit jaar afgerond en er staat een bescheiden aantal activiteiten gepland.

Binnen het programma Lichamelijke Opvoeding is er een keuzeprogramma. Hiermee maken leerlingen kennis met activiteiten op het gebied van sport en bewegen.