Lichamelijke opvoeding

Door de toenemende welvaart en innovaties (computerspellen, multimedia-gebruik, elektrische fiets e.d.) en door de afname van het bewegen en sporten in traditioneel georganiseerd verband (verenigingen) zien we een afname van deelname aan beweegactiviteiten in de vrije tijd van alle leeftijdsgroepen.

Ons voornaamste doel binnen het vakgebied LO is de leerling zó enthousiast en gemotiveerd te krijgen en te houden dat er sprake zal zijn van blijvende, zelfstandige en verantwoorde deelname aan sport en beweegactiviteiten. Nu en in de toekomst. Een leven lang bewegen!

Lichamelijke opvoeding in de onderbouw

In de onderbouw, de klassen 1 t/m 3,  ligt het accent in de lessen LO op het voortborduren en aansluiten op het bewegingsonderwijs op de basisschool; het (verder) leren van de basisvormen van bewegen en het verbreden en verdiepen van de bewegingsmogelijkheden van de leerling.

Lichamelijke opvoeding in de bovenbouw

In de bovenbouw is het doel het in toenemende mate eigen verantwoordelijkheid nemen voor het bewegingsleven, het vinden van eigen bewegingsvoorkeuren en het vinden van een eigen weg in het ruime aanbod.

Binnen- en buitenperiode

De lessen LO worden buiten gegeven vanaf de start van het schooljaar tot aan de herfstvakantie op Sportpark Duijvestein. In de winterperiode worden de lessen in de sporthal Essesteijn gegeven. Vanaf begin april worden de lessen weer buiten gegeven.

Extra sportactiviteiten

Naast de lessen LO neemt het Gymnasium Novum deel aan de interscolaire toernooien. Dat zijn sporttoernooien waaraan alle VO-scholen van Leidschendam-Voorburg aan meedoen. Soms doet er ook een Haagse school aan mee.
De sporten waarvoor een toernooi georganiseerd worden zijn: voetbal, basketbal, badminton, volleybal, softbal.
Andere extra sportactiviteiten betreffen de voorronde van de Nationale Shell  Schoolhockeycompetitie, de Midzomeravond Triathlon en verder worden in enkele leerjaren nog extra sportdagen georganiseerd.

In de periode december t/m februari gaan we tijdens één van de lessen LO met alle klassen een keer schaatsen.

Kleding tijdens de les LO

Leerlingen van klas 1 t/m 3 dragen het schoolshirt en een korte zwarte broek, de leerlingen van klas 4 t/m 6 dragen functionele sportkleding naar eigen keuze. In de zaal zijn schone schoenen met een ‘non-marking’ zool voor iedereen verplicht. Op het veld is een sportschoen met meer grip aan te raden. Schoenen met “zachte” kunstveldnoppen zijn toegestaan.

Het dragen van sieraden, horloges e.d. is niet toegestaan in de les LO.

Het dragen van een pet, sport-zonnebril, trainingspak en/of regenjack mogen (naar keuze van de leerling) gedragen worden als het weer hiertoe aanleiding geeft.