D66 wint Scholierenverkiezingen bij 1e en 2e klassen

Net als de vorige keer, werd D66 de grootste op Novum. Bij de brugklassers won GroenLinks. De VVD was de tweede partij.
De Novumdag stond deze week natuurlijk in het teken van de verkiezingen. ProDemos en het Nederlands Debat Instituut gingen met onze leerlingen aan de slag. Wat is er te kiezen, hoe bepaal je je standpunt en hoe overtuig je anderen daarvan? Onze leerlingen zijn klaar om te stemmen! (Maar de meesten moeten nog een paar jaar wachten)

Bovenbouw

De bovenbouw heeft meegedaan aan de landelijke scholierenverkiezingen, georganiseerd door Prodemos. Van de 351 leerlingen in de bovenbouw hebben er 223 een stem uitgebracht. Dat is 63,5 procent. Winnaar is D66 met 52 stemmen. Verrassend is de tweede partij, namelijk Volt. Deze bovenal pro-Europese partij behaalde 36 stemmen. Drie meer dan GroenLinks, de partij die sinds jaar en dag als enige partij D66 partij weet te bieden op het Novum. Nu moet ze dus Volt voor laten gaan. De hele uitslag kun je hier bekijken.

Derde klas

De eerste en tweede klas hebben (dus) gestemd als afsluiting van een novumdag over politiek. Daarom leek het logisch om ook de leerlingen van de derde klas te vragen te stemmen. 37 leerlingen brachten hun stem uit en omdat het derde leerjaar honderd leerlingen heeft betekent dit dus 37 procent. De VVD werd daar de grootste partij, D66 werd tweede.

Scholierenverkiezingen landelijk

Landelijk werd, net als bij de echte Tweede Kamerverkiezingen, de VVD de grootste partij. De partij kreeg 20,1 procent van de stemmen. Tweede werd D66 (16,8 procent), derde GroenLinks (15,4 procent) en vierde de PVV (6,6 procent). Hier kun je de volledige uitslag bekijken.

Op naar de gemeenteraadverkiezingen.

• scholierenverkiezing
  • Historie_verkiezingsuitslagen_-_Scholierenverkiezingen