Cabaret speciaal voor Novum in levende lijve

Cabaretier Andries Tunru geeft theaterles aan alle leerlingen (en hun familie) van Voorburgs gymnasium

Cabaretier en improvisatieacteur Andries Tunru heeft maandagavond in het Ludens Theater in Voorburg opgetreden als gastdocent voor leerlingen van Gymnasium Novum. In het theater zelf mochten door de coronamaatregelen veertig scholieren live aanwezig zijn. De overige leerlingen konden met hun ouders, broers en zussen thuis actief meedoen via een livestream verbinding.

Nico Heemelaar 22-03: Kunst en cultuur spelen volgens rector Michel Zorge een belangrijke rol op Gymnasium Novum. Leren buiten het klaslokaal is dit schooljaar erg lastig. Theatervoorstellingen zijn afgelast, busreizen mogen niet meer en buitenlandreizen gaan niet door. ,,Het aanbod van cultuur voor onze leerlingen dreigt dit schooljaar ernstig te verschralen.”

De school heeft daarom de samenwerking gezocht met theater Ludens, dat spontaan aanbood de grote zaal te gebruiken voor een interactieve theaterles. ,,Ook het theater wil graag iets doen nu er zo weinig kan”, zegt Michel Zorge. ,,We hebben elkaar op een goede manier gevonden.”

We hebben verschil­len­de theaterma­kers benaderd, maar sommigen voelen zich te goed of vragen bedragen die wij niet kunnen betalen

Michel Zorge

De Slimste Mens De leerlingen was gevraagd van wie ze het liefste zo'n les zouden wilden krijgen. Een van de namen die naar voren kwam was Andries Tunru. Hoewel hij al diverse cabaretprijzen heeft gewonnen en al een tijdje aan de weg timmert, krijgt hij pas nu landelijke bekendheid na zijn deelname aan tv-quiz De Slimste Mens. In de finale van de laatste reeks eindigde hij als tweede.  ,,We hebben verschillende theatermakers benaderd, maar sommigen voelen zich te goed of vragen bedragen die wij niet kunnen betalen", zegt Zorge. ,,Andries Tunru daarentegen was direct enthousiast.” De school gaat meer van dergelijke livestream evenementen voor leerlingen en hun huishoudens houden. Zo heeft de nieuwe Denker des Vaderlands filosoof Paul van Tongeren zijn medewerking toegezegd voor een ontmoeting met de Jonge Denker des Vaderlands, leerling Robin van Gelooven van Gymnasium Novum.

• cabaret