Lichamelijke opvoeding

Door de toenemende welvaart en innovaties (computerspellen, multimedia-gebruik, elektrische fiets e.d.) en door de afname van het bewegen en sporten in traditioneel georganiseerd verband (verenigingen) zien we een afname van deelname aan beweegactiviteiten in de vrije tijd van alle leeftijdsgroepen.

Het voornaamste doel van onze lessen LO is de leerling zó enthousiast en gemotiveerd te krijgen en te houden dat er sprake is van blijvende, zelfstandige en verantwoorde deelname aan sport- en beweegactiviteiten. Nu en in de toekomst. Een leven lang bewegen! 

Lichamelijke opvoeding in de onderbouw

In de onderbouw, de klassen 1 t/m 3,  ligt het accent in de lessen LO op het voortborduren en aansluiten op het bewegingsonderwijs op de basisschool; het (verder) leren van de basisvormen van bewegen en het verbreden en verdiepen van de bewegingsmogelijkheden van de leerling.

In de lessen LO van de onderbouw wordt gebruik gemaakt van de "sportfolio-app". Hiermee kan elke leerling op eigen niveau, na het maken van een nulmeting, aan de slag met de volgende stap in de ontwikkeling van de verschillende bewegingsvaardigheden. Het geven van cijfers voor LO wordt hiermee geminimaliseerd en het individueel ontwikkeltraject van elke leerling komt daarmee nog meer centraal te staan in de lessen LO.

Lichamelijke opvoeding in de bovenbouw

In de bovenbouw is het doel het in toenemende mate eigen verantwoordelijkheid nemen voor het bewegingsleven, het vinden van eigen bewegingsvoorkeuren en het vinden van een eigen weg in het ruime aanbod. 

Binnen- en buitenperiode

De lessen LO worden buiten gegeven vanaf de start van het schooljaar tot aan de herfstvakantie op Sportpark Duijvestein. In de winterperiode worden de lessen LO in de gloednieuwe Novum-Maartenshal gegeven. Vanaf begin april worden de lessen weer buiten gegeven. 

Extra sportactiviteiten 

Naast de lessen LO neemt het Gymnasium Novum deel aan de interscolaire toernooien. Dat zijn sporttoernooien waaraan alle VO-scholen van Leidschendam-Voorburg aan meedoen. Soms doet er ook een Haagse school aan mee.
De sporten waarvoor een toernooi georganiseerd worden zijn: voetbal, basketbal, badminton, volleybal, softbal.
Andere extra sportactiviteiten zijn de voorronde van de Nationale Shell  Schoolhockeycompetitie en verder worden in enkele leerjaren nog extra sportdagen georganiseerd. 

In de periode december t/m februari gaan we tijdens één van de lessen LO met alle klassen een keer schaatsen.

Kleding tijdens de les LO

Leerlingen van klas 1 t/m 3 dragen het schoolshirt en een korte zwarte broek, de leerlingen van klas 4 t/m 6 dragen functionele sportkleding naar eigen keuze. In de zaal zijn schone schoenen met een ‘non-marking’ zool voor iedereen verplicht. Op het veld is een sportschoen met meer grip aan te raden. Schoenen met “zachte” kunstveldnoppen zijn toegestaan.

Het dragen van sieraden, horloges e.d. is niet toegestaan in de les LO.

Het dragen van een pet, sport-zonnebril, trainingspak en/of regenjack mogen (naar keuze van de leerling) gedragen worden als het weer hiertoe aanleiding geeft.