Debatclub

Zowel in de boven- als onderbouw wordt op het Novum gedebatteerd. Debatteren is iets anders dan discussiëren. Bij discussiëren gaat het om het gezamenlijk ontleden en bespreken van een issue terwijl debatteren meer een wedstrijdelement heeft. Je verdedigt een stelling of je valt een stelling aan en dit doe je tot het uiterste. Maar natuurlijk louter met woorden.


Wat leer je dan door te debatteren?

  • Je scherpt je spreekvaardigheid aan.
  • Spreken in het openbaar (dat wordt steeds eenvoudiger).
  • Je mening onderbouwen met argumenten.
  • Goed en kritisch te luisteren naar de formuleringen van anderen.
  • Samenwerken met je teamgenoten aan één doel.
  • En misschien het belangrijkste: in veel gevallen moet je stellingen diepgaand voorbereiden. Het is dan noodzakelijk je te verdiepen in allerlei vakgebieden en vraagstukken.

Stellingen, ook op het eerste oog eenvoudige, vragen om onderzoek. Wanneer je tien minuten tijd hebt om een stelling voor te bereiden, probeer je snel op een rij te zetten wat je weet en ga je daarmee het debat aan. Dan is het onderzoek kort en klein. Voor wedstrijden heb je soms wel vier maanden tijd om je voor te bereiden op een stelling. Dan doe je echt onderzoek. Laten we als voorbeeld een stelling nemen uit ‘Op weg naar het Lagerhuis’, een belangrijke debatwedstrijd. Nederland heeft een ‘wet voltooid leven’ nodig. Dit is geen eenvoudig vraagstuk. Wanneer je deze stelling gaat ontleden verdiep je je in de wetgeving rondom euthanasie zoals die nu is, de geschiedenis van euthanasie, hoe politieke partijen over de materie denken, wat wetenschappers over dit ingewikkelde vraagstuk zeggen en hoe de publieke opinie tegenover dit vraagstuk staat.

Het doel is duidelijk: hoe meer je weet, hoe beter je argumenten kunt opstellen, formuleren en verdedigen. Zowel wanneer je voor als wanneer je tegen bent.

Je bent welkom, ook als je alleen een keer mee wil kijken. Voor meer informatie: zie de website van de debatclub.

Interesse? Neem contact op met dhr. Winius.

Wekelijkse bijeenkomsten

Mocht je interesse hebben in debat maar denken ‘ik weet niet of dat wat voor mij is’ of ‘ik weet niet of ik dat wel kan’ of ‘misschien durf ik dat wel niet’ bestaat er de mogelijkheid je in te schrijven voor de novumband debatteren. Dit is een novumband voor de vierde en de vijfde klas.

Debat voor de bovenbouw: woensdagmiddag, vanaf 16:15 uur. Je kunt je al om 15.30 melden.
De onderbouw debatteert op donderdag en wel tijdens de tweede pauze.

Je bent welkom, ook als je alleen een keer mee wil kijken!