Gemeenteraad Madurodam

Ieder jaar mag het Novum een leerling afvaardigen om de functie van burgemeester of wethouder van Madurodam te vervullen. In het schooljaar 2022-2023 is Louka Philippens wethouder namens Novum.

Het College van B&W van Madurodam is een heel speciaal college. Het bestaat uit 10 leerlingen van 10 verschillende Haagse scholen en het Novum is hier 1 van. Als wethouder heb je een bijzondere taak: je mag namens het Madurodam Kinderfonds geld schenken aan goede doelen, die je krijgt toegewezen. Voorafgaand aan de vergaderingen bezoek je met een groepje het goede doel en vervolgens geef je in de vergadering een advies over het bedrag dat jullie zouden willen schenken.

In het schooljaar heb je 5 vergaderingen die tijdens schooldagen plaatsvinden van 10.00 uur tot 13.00 uur in Madurodam. Daarnaast krijg je verschillende masterclasses, die je voorbereiden op de taken die je als wethouder of burgemeester krijgt. Ook mag je meerdere keren aanwezig zijn bij evenementen in Madurodam als vertegenwoordiger van Madurodam. Dit zijn bijvoorbeeld de Nationale Heldendag, de Nationale Kinderherdenking op 4 mei en de Young Impactcelebration in Ahoy. Ook ga je drie dagen op excursie naar concentratiekamp Dachau, waar George Maduro, de naamgever van Madurodam, is overleden. Dit is heel indrukwekkend en leerzaam.

Het is een leuke ervaring waarbij je heel erg veel leert. Je leert hoe het er aan toegaat bij verschillende stichtingen, hoe je je eigen mening duidelijk maakt en goed formuleert, hoe je kritische vragen stelt, hoe je om moet gaan met de pers, interviews geeft en hoe je pakkende speeches schrijft. Je ontmoet ontzettend veel nieuwe mensen, van mede scholieren tot directeuren. Het is uitgelezen mogelijkheid om je horizon te verbreden en een absolute aanrader. Na een jaar ben je zeker 9 nieuwe vrienden en een onvergetelijke ervaring rijker.

Leerlingen uit de derde en vierde klas krijgen aan het eind van het schooljaar de kans om deze taak in het jaar erna over te nemen. Ben jij een leerling die wat extra uitdaging wel aankan? Wil jij een andere kant van de maatschappij leren kennen? Ben jij leergierig, meedenkend en sociaal? Dan is wethouder of misschien zelfs de enige gekozen burgemeester van Nederland vast wel iets voor jou.

Voor meer informatie kun je terecht bij mw. Muller of bij Louka Philippens.

Werk in opdracht

De gemeenteraad van Madurodam